Her er noen fakta om sukkermaur: Sukkermaur er også kjent som svarte jordmaur. Deres preferanse for søt mat forklarer dette. De går ofte inn i hus på jakt etter mat om våren, men disse trenger ikke å bekjempes. I februar kan du finne sukkermaur i huset ditt, men hvis du gjør det, kan det hende at huset ditt har et problem. Vi har listet opp noen tips om hva du bør se etter og hvordan du kan håndtere sukkermaur.

Jordmaur finner raskt noe søtt og gjør travle stier. Sukkerholdig forgiftet agn er ofte vellykket i å kontrollere biller med denne oppførselen. Hvis maurene har satt seg innendørs, er det spesielt effektivt.

Utseende på sukkermaur


Et stort antall små, svarte meitemarkarbeidere (3-5 mm lange) er vanligvis til stede. På det lengste antenneleddet er det mulig å se hår under forstørrelse. Den vises som flygende maur i juli og august.Dronningene er dobbelt så store som arbeiderne og finnes i store svermer.

Hvor befinner svarte jordmaur seg i Norge?

Sør-Norge har mange lavtliggende områder hvor svart jordmaur / sukkermaur er vanlig. Det er en typisk hageplante som trives i semi-naturlige miljøer og i menneskepåvirkede miljøer. Se denne bloggen de nordover til Trøndelag.

Slik lever sort jordmaur

Et vanlig kjennetegn ved svarte jordmaur er at reirene deres vanligvis finnes utendørs i jord, sand eller råttent tre. Reiret har ofte sin inngang under en stein. Dag og natt varmes steinen under reiret opp og gir en behagelig temperatur. Jordmaur liker varmen innendørs, og kan bygge reir hvis de kan hule ut myke materialer for å beskytte reirene.

I naturen er svarte jordmaur kjent for sin kjærlighet til søt mat, inkludert honningdugg fra bladlus. Søt mat er lett tilgjengelig for dem innendørs. Små dyr er også inkludert i dietten. Når maur oppdager matkilder, etterlater de luktspor og flokker seg mot kilden. Maurene konsentrerer noen ganger all sin aktivitet om en eller noen få matkilder, så maurstiene har mye trafikk.

Jordmaur svermer sent på sommeren. Nye dronninger klipper av vingene og søker etter hekkeplass, gjerne sammen med en eller flere andre dronninger. I etableringsfasen vil kun én dronning overleve. Alle andre maur som bor i reiret er mor av denne dronningen, som kan leve i nesten 20 år. I løpet av våren og sommeren vokser reiret etter hvert som flere maur kommer inn i kolonien. Myresamfunn kan bestå av opptil 10 000 individer.

sukkermaur kan gjøre skade

Svartjordmaur sees ofte innendørs i Norge når været begynner å bli varmere. I tilfellet der reiret er utenfor huset, gjør de ingen skade utover å være irriterende. Når de bygges inne, kan reir ødelegge myke byggematerialer, som tre som har råtnet eller isoporisolasjon som har smeltet. Uskadet treverk gnages vanligvis ikke av svarte jordmaur. Den svarte jordmauren med vinger kan finnes i store svermer i juli-august. Når det skjer, opplever folk det som veldig plagsomt, men det er ingen grunn til panikk da svermen vil spre seg etter noen dager. I tillegg er det viktig å huske at store mengder flyvemaur innendørs ofte indikerer at et reir ligger innenfor selve bygningsmassen.

Hva kan du gjøre for å unngå svarte jordmaur?

Her er noen tips fra SkadedyrHjelp. Svart jordmaur utgjør en naturlig del av hagene våre, noe som gjør dem vanskelige å unngå. Når maur bygger reir innendørs kontinuerlig, eller når maur invaderer i stort antall om våren, kan man forsøke å gjøre området rundt mindre egnet som hekkeplass. Hekkeplasser inkluderer for eksempel flate steinplater anordnet på sand. Hvis sanden derimot erstattes med grus, vil maurbestanden minke fordi forholdene er ugunstige.

I tillegg er det lurt å redusere vegetasjonen nær huset samt å legge netting over ventilasjonsluker i første etasje. Pass i tillegg på å tette sprekker eller hull i grunnmuren.

Kjemisk bekjempelse av jordmaur ved rutinemessig sprøyting bør ikke praktiseres, da det alltid vil være en risiko for at kjemikaliene kan ha uheldige effekter på mennesker og andre dyr.